Witte druiven

Witte druiven

Chardonnay

De chardonnay is één van de meest veelzijdige witte druiven ter wereld. Deze kwaliteitsdruif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk. Wijnen uit die streek, zoals de Chablis, Meursault, Puligny en Pouilly Fuissé behoren tot de absolute top. De vroegrijpe druif stelt geen hoge eisen aan klimaat en bodem en wordt daarom in alle windstreken verbouwd. De chardonnay levert droge witte wijnen, die kunnen variëren van licht en sappig tot vol en aromatisch. De betere Chardonnay's lenen zich uistekend voor rijping op hout. Uit de Nieuwe Wereld komen de laatste jaren ook prachtige, exotische Chardonnays. De chardonnay is één van de drie toegestane druiven voor de basis van delicate mousserende wijnen, zoals Champagne.

Kleur: van transparant tot donker goudgeel
Geur: ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, walnoten
Smaak: noten, groene appel, meloen, ananas, mineralen

De chardonnay wordt veel gebruikt in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de VS (Californië), Uruguay, Australië, Zuid-Afrika en Chili.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Frankrijk: beaunois, auvernat
 • Duitsland: weisser clevner, weisser burgunder
 • Oostenrijk: morillon

De chardonnay komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, vol & rond
 • Wit: droog, fris & fruitig
 • Wit: droog, verfijnd & complex

Chenin Blanc

De chenin blanc is één van de meest aangeplante witte druiven in Zuid-Afrika. De druif komt oorspronkelijk uit de Loire in Frankrijk, maar is inmiddels wereldwijd bekend. In Zuid-Afrika staat de chenin blanc op een kwart van alle wijngaarden aangeplant. Hier vormt de druif een basis voor veel droge, frisse én mousserende wijnen. In andere wijnlanden wordt de chenin blanc vaak vermengd met verschillende druivenrassen. De veelzijdige groengele druif kent verschillende verschijningsvormen. In een koel klimaat is de druif slanker en meer ingetogen. In een warm klimaat komt het fruit duidelijk naar voren. De chenin blanc levert wijnen die gebruikt worden als aperitief, eetwijn en dessertwijn.

Kleur: van transparant tot donker goudgeel
Geur: appel, hazelnoten, honing, tropisch fruit
Smaak: fris met een licht zuurtje, honing, vers fruit

De chenin blanc wordt veel gebruikt in Frankrijk, Zuid-Afrika, de VS, Australië, Chili en Argentinië.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Frankrijk: pineau de la loire
 • Zuid-Afrika: (droë) steen
 • Argentinië: pinot blanco
 • Chili: pinot blanco

De chenin blanc komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig
 • Wit: droog, verfijnd & complex

Cotese

De cortese is een eeuwenoud druivenras dat op kleine schaal wordt verbouwd in de Italiaanse streek Piemonte. Daar wordt de druif voornamelijk verwerkt in Gaviwijn. Deze befaamde witte wijn, vernoemd naar het gelijknamige plaatsje, is gemaakt van 100% cortese. Hij werd al in de tiende eeuw speciaal ontwikkeld voor de visrestaurants aan de kust van Genua. Het druivenras zelf duikt voor het eerst op in 1659, wanneer een Italiaanse wijnhandelaar melding maakt van een goede oogst. De cortese is een kwetsbare druif die vroeg rijpt. Als ze goed gesnoeid worden, leveren de ranken vruchten op met een goed zuurgehalte. Die zorgen voor aromatische, niet al te complexe witte wijnen. De cortese wordt behalve in Gavi, ook in de Bianco di Custoza gebruikt. In Lombardije wordt van 85% cortese de DOC-wijn Oltrepò Pavese Cortese gemaakt.

Kleur: helder groen/geel
Geur: vers gemaaid gras, citrusvruchten
Smaak: : amandelen, acacianoten, citrusvruchten, ananas

De cortese wordt veel gebruikt in de Italiaanse streken Piemonte en Lombardije.

De cortese komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig
 • Wit: droog, verfijnd & complex

Gewürztraminer

De gewürztraminer is één van de 'edele' witte druivenrassen uit de Franse Elzas. De druif komt oorspronkelijk uit het Noord-Italiaanse dorpje Tramin. Inmiddels wordt de bijzondere gewürztraminer steeds vaker in Oost-Europa en de Nieuwe Wereld verbouwd. In de schil van de druif zit veel pigment, dit geeft het druivenras een mooie donkerroze kleur. Het Duitse woord 'Gewürz' betekent kruidig. Typerend voor iedere Gewürztraminer zijn de aromatische en uitgesproken smaak en geur: bloemig met een vleugje zwarte peper en kaneel. De wijnen zijn iets minder geschikt als aperitief, maar heerlijk voor na de maaltijd met kaas of lichtzoete desserts.

Kleur: goudgeel
Geur: kruidig, fruitig, rozenwater
Smaak: muscaat, tropisch fruit, lychees

De gewürztraminer wordt veel gebruikt in Frankrijk, Spanje, Hongarije, Macedonië, Griekenland, Oostenrijk, Italië, VS, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Italië: traminer rosso, termeno aromatico
 • Duitsland, Oostenrijk: roter traminer, clevner, klavner

De gewürztraminer komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, vol & rond

Grenache blanc

De grenache blanc is het witte zusje van de blauwe grenache. Hij komt oorspronkelijk uit Spanje, maar is tegenwoordig vooral een factor van belang in de Franse wijnbouw. Wijngaarden met de grenache blanc zijn te vinden in Roussillon en bij Châteauneuf-du-Pape in de Rhônevallei. De vruchten hebben een laag zuurgehalte en een smaak die doet denken aan citrusvruchten en groene kruiden. De veelzijdige druif reageert goed op alle vinificatietechnieken. De grenache blanc geeft sappigheid aan stevige witte wijnen, maar ook karakter aan zachtere exemplaren. Wijnen met deze zonminnende druif hebben vaak veel fruit en zijn lang(er) houdbaar.

Kleur: geelgroen
Geur: groene kruiden, dille
Smaak: zomerfruit

De grenache blanc wordt veel gebruikt in Frankrijk en Spanje, en op kleine schaal in de Verenigde Staten. Deze druif is ook wel bekend als:

 • Spanje: garnacha blanca, garnatxa blanca
 • Australië: white grenache

De grenache blanc komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig

Grenache gris

De grenache gris is een gemuteerde versie van de grenache noir. De druif komt veel voor in Frankrijk, met name in de oostelijke Pyreneeën en de Aude. In Spanje wordt hij onder de naam garnacha rosa verbouwd, een verwijzing naar de ietwat roze kleur van de schil. De druif heeft een weinig kenmerkende smaak. Hij is echter zeer geschikt om te mengen en komt in talloze Franse rode assemblagewijnen voor. Daarnaast is de grenache gris vooral bekend als een van de twee rassen waaruit in 1948 de Californische druif symphony werd gekweekt. Het andere druivenras dat hiervoor werd gebruikt, is de muskaat.

Kleur: rozeblauw
Geur: neutraal
Smaak: zoet

De grenache gris wordt veel gebruikt in Frankrijk en Spanje. Deze druif is ook wel bekend als:

 • Spanje: garnacha rosa

De grenache gris komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Rosé: fris en fruitig
 • Wit: droog, fris & fruitig

Grüner Veltliner

De grüner veltliner is een witte druif die vooral in Oostenrijk en Tsjechië wordt verbouwd. De druif komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en is de nationale trots van het land. De veelzijdige veltliner is in meer dan een derde van de Oostenrijkse wijngaarden terug te vinden. Dit druivenras is gevoelig als het gaat om klimaat en bodemstructuur. De grüner veltliner wordt hierdoor tot verschillende soorten wijn verwerkt: van een lichte variant met fijne zuurgraad tot een rijkere versie met peperig accent. De grüner veltliner is diepgroen van kleur en rijpt traag (oogsttijd half oktober). De druif heeft daarom een lang en zonnig najaar nodig. De vollere wijnen kunnen wat langer op de fles worden bewaard.

Kleur: groengeel
Geur: asperges, grapefruit, peper, tropisch fruit, linzen, tabak
Smaak: peper, citrus, perzik

De grüner veltliner wordt veel gebruikt in Oostenrijk enTsjechië.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Oostenrijk: grüner muskateller

De grüner veltliner komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, vol & rond
 • Wit: lichtzoet en zoet

Macabeo

De macabeo is de meest verbouwde witte druif in het noordoosten van Spanje. De wijnranken zijn sterk en goed bestand tegen een droog, heet klimaat. Omdat de macabeo laat bloeit heeft voorjaarsvorst bovendien geen vat op de planten. De druif is zoet en heeft een laag zuurgehalte. Hij is gemakkelijk te vinificeren, maar heeft een weinig uitgesproken smaak. De macabeo wordt daarom voornamelijk gebruikt in samenstellingen. Samen met de parellada en de xarel-lo ligt hij aan de basis van de mousserende wijn Cava. Daarnaast is hij vaak terug te vinden in jonge witte wijnen en roséwijnen. De druif wordt ook veel gebruikt in de Languedoc in Frankrijk. Hier wordt er een vin doux naturel van gemaakt, een met alcohol versterkte dessertwijn.

Kleur: zachtgroen
Geur: bloesemachtig
Smaak: groene appel, bloemen, noten

De macabeo wordt veel gebruikt in Noord-Spanje, Frankrijk (Languedoc) en Noord-Afrika. Deze druif is ook wel bekend als:

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Frankrijk: maccabéo alcanol, maccabe

De macabeo komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Mousserend: droog
 • Mousserend: lichtzoet
 • Wit: lichtzoet en zoet

Malvasia bianca

De malvasia bianca is een oude, semi-edele druif die waarschijnlijk een Griekse oorsprong heeft. De naam is een Italiaanse verbastering van Monemvasia, een Griekse vestingstad waar in de Middeleeuwen populaire, zoete dessertwijnen uit Kreta werden verhandeld. Soms waren deze gebaseerd op de malvasia, een druivenras dat goed rijpt in een warm, mediterraan klimaat. De ranken hiervan werden al spoedig op flinke schaal in Italië aangeplant. Ook wisten ze hun weg te vinden naar Portugal, Spanje, Madeira en de Canarische Eilanden. De malvasia bianca is een van de vele malvasia-varianten. Hij geeft witte wijnen die meestal droog zijn en veel alcohol bevatten. De druif werd tot enkele jaren geleden ook regelmatig verwerkt in Chianti Classico, maar dit is inmiddels officieel verboden. In Emilia wordt van de malvasia bianca een licht mousserende wijn gemaakt, die 'champagnino' - kleintje champagne - wordt genoemd.

Kleur: frisgroen
Geur: perziken, muskus, citrusvruchten
Smaak: passiefruit, noten, perziken

De malvasia bianca wordt veel gebruikt in Italië en in Portugal, Spanje, Californië en op Madeira en de Canarische Eilanden. Deze druif is ook wel bekend als:

 • Spanje: assario branco
 • Portugal: malvasia fina, boal cachudo, malmsey, arinto do Dão
 • Italië: malvasia fina
 • Frankrijk: malvoisie
 • Nederland: malvezij
 • Engeland: malmsey

De malvasia bianca komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig
 • Port: zacht

Muscat

De muscat of 'muskaat' is een witte druif die overal ter wereld wordt aangeplant. De druif komt oorspronkelijk uit Griekenland, maar speelt tegenwoordig een prominente rol in het Zuiden van Frankrijk. Ook in de Rhône (AOC Beaumes-de-Venise) en in de Elzas wordt muscat gebruikt. De belangrijkste varianten van muscat zijn de 'muscat blanc à petits grains' en de 'muscat d'alexandrie'. De druif is een ware zonaanbidder en heeft veel tijd nodig om te rijpen. De opbrengsten zijn hierdoor vrij laag. Hoewel de muscat vooral bekend staat om zijn zoete wijnen, zijn er ook goede droge soorten te krijgen.

Kleur: strogeel
Geur: honing, kaneel, perzik, druiven, citrusfruit, rozijnen
Smaak: druiven, abrikoos, rozijnen, kaneel

De muscat wordt veel gebruikt in Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Australië, de VS (Californië), Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Servië, Israël, Hongarije, Canada en Turkije.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Spanje: moscatel
 • Frankrijk: muscat blanc à petit grains
 • Italië: moscato
 • Duitsland: muskateller
 • Zuid-Afrika: muskadel

De muscat komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, vol & rond
 • Wit: lichtzoet en zoet

Palomino fino

De Andalusische witte druif palomino fino ontleent zijn naam aan de 13de-eeuwse Spaanse ridder Fernan Yanez Palomino. Voor gewone witte wijnen heeft hij eigenlijk een te laag zuur- en suikergehalte. Bovendien oxideert hij te snel. Dergelijke wijnen zijn daarom meestal vrij saai en smakeloos. De palomino fino is echter onovertroffen als basis voor intense en aromatische sherry's. In Jerez de la Frontera, de bakermat van de Sherry, is het dan ook de meest geteelde druif. Gekweekt op de kalkrijke grond en onder de brandende zon van Zuid-Spanje komt hij perfect tot zijn recht. De goudgele palomino fino wordt er in september geoogst.

Kleur: goudgeel
Geur: amandelen, gele appel, groene appel
Smaak: neutraal, gele appel

De palomino fino wordt veel gebruikt in Spanje.

De palomino fino komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Sherry: halfzoet, droog en fris
 • Sherry: zoet, verfijnd en complex

Parellada

De parellada is vooral bekend als een van de drie druivenrassen waarvan de mousserende Spaanse witte wijn Cava wordt gemaakt. Hij wordt verbouwd in Catalonië in noordoost-Spanje en gedijt goed in een (relatief) koel klimaat en op mineraalarme grond. De wijnrank produceert op vruchtbaarder grond wel meer druiven, maar zijn deze van mindere kwaliteit. Parellada-druiven zijn friszuur en prima geschikt voor rijping op eikenhout. Er zijn fijne, aromatische en verfrissende wijnen mee te produceren. Behalve in Cava komt de parellada goed tot zijn recht in assemblagewijnen met chardonnay en sauvignon blanc.

Kleur: geelgroen
Geur: bloesem, gele appels
Smaak: frisgroene appels, citrusvruchten

De parellada wordt veel gebruikt in Spanje.

De parellada komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig
 • Mousserend: droog
 • Mousserend: lichtzoet

Pedro Ximénez

De pedro ximénez is een kwetsbaar, zoet druivenras dat goed gedijt in de hete temperaturen van Zuid-Spanje. Volgens de overlevering zou de Hollandse soldaat Peter Siemens ('Pedro Ximénez') deze witte druif vele eeuwen geleden in zijn zadeltas vanuit de Rijnstreek naar Spanje hebben gebracht. Het is een mooi verhaal, maar waarschijnlijk verbouwden de Spaanse Moren hem al in de middeleeuwen. De pedro ximénez werd vroeger in Jerez veel gebruikt als basis voor Sherry, maar is daar inmiddels door de sterkere palomino fino voorbijgestreefd. Hij komt wel nog steeds veel voor in de streek Montilla-Morilles. Daar wordt er de zoete, aan Sherry verwante Montilla-wijn van gemaakt. De pedro ximénez is ook de grondstof én naamgever van een beroemde dessertwijn die in Andalusië wordt gemaakt van de gedroogde druiven.

Kleur: lichtgeel
Geur: citrus, gedroogd fruit
Smaak: suikerstroop, citrus, gedroogd fruit, rozijnen

De pedro ximénez wordt veel gebruikt in Spanje.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Spanje: PX, pedro jiménez en pedro giménez.

De pedro ximénez komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Sherry: zoet, verfijnd en complex
 • Sherry: halfzoet

Pinot Blanc

De pinot blanc is een witte druif die in veel Europese landen verbouwd wordt. De druif komt oorspronkelijk uit de Franse Bourgogne, maar wordt zeer veel verbouwd in de Elzas. Wijnen uit deze streek zijn vol van smaak met een prettig zuurgehalte. De pinot blanc vormt ook de basis voor veel mousserende wijnen uit de Elzas. De druif is een mutatie van de pinot gris, die zelf weer familie is van de pinot noir. De pinot blanc heeft iets weg van een milde Chardonnay, maar dan in een lichtere uitvoering. Over het algemeen is Pinot Blanc een soepele wijn met een fruitig parfum en een zachte smaak. Bij voorkeur jong drinken.

Kleur: zonnig lichtgeel
Geur: appel, peer, lychees
Smaak: appel, peer, lychees

De pinot blanc wordt veel gebruikt in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Hongarije.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Frankrijk: klevner
 • Duitsland: weissburgunder
 • Hongarije: fehér burgundi
 • Italië: pinot bianco
 • Oostenrijk: weissburgunder

De pinot blanc komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig

Pinot Gris

De pinot gris is een witte druif die vooral veel voorkomt in Duitsland en Italië. De druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne maar speelt een belangrijke rol in de Elzas. Vanwege zijn krachtige karakter heeft de druif daar als bijnaam 'de Sultan'. Deze druif heeft een lichtroze schil en is kruidiger en meer uitgesproken dan de pinot blanc. Van nature heeft de pinot gris veel suiker en weinig zuren daarom wordt hij veel in koelere gebieden aangeplant. Hier vormt de druif niet teveel suikers. De wijnen hebben een goudgele gloed, exotisch fruit in de neus en een rijke smaak. Ze variëren van strakdroog en licht tot vol en romig. Wijnen van een goed jaar kunnen lang bewaard worden.

Kleur: goudgeel
Geur: noten, exotisch fruit, ananas, sinaasappel, zoethout
Smaak: honing, fruitig

De pinot gris wordt veel gebruikt in Frankrijk (Elzas), Duitsland, Italië, Hongarije en Nieuw-Zeeland.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Duitsland: ruländer, grauburgunder
 • Frankrijk: tokay pinot gris, pinot beurot
 • Hongarije: szürkebaràt
 • Italië: pinot grigio

De pinot gris komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, vol & rond
 • Wit: droog, fris & fruitig

Prosecco

Prosecco is niet alleen de naam van een beroemde mousserende wijn, maar ook van een druivenras. Behalve voor de wijn die zijn naam draagt, wordt dit ras ook wel gebruikt voor andere zoete bubbelwijnen. De kleine witte druiven worden vrijwel exclusief geteeld in Treviso in de Italiaanse regio Veneto. In het relatief koele klimaat ten zuiden van de Alpen groeien ze aan grote, lange trossen. De prosecco-druiven hebben een vrij neutrale smaak en een lage zuurgraad. Ze zijn rijp in september en worden na de oogst altijd droog (= niet-zoet) gefermenteerd en daarna in een gesloten tank voor een tweede keer met koolzuur gegist.

Kleur: geelgroen
Geur: gele appel
Smaak: friszure groene appel, peer, amandelen

De prosecco wordt verbouwd in Italië en op kleine schaal in Argentinië en Frankrijk (rond Marseille). Deze druif is ook wel bekend als:

 • Italië: glera, serprina

De prosecco komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Mousserend: lichtzoet

Riesling

De riesling komt oorspronkelijk uit het Rijngebied in Duitsland. In Duitsland is deze witte druif één van de belangrijkste van het land. De druif wordt ook veel in de Franse Elzas verbouwd. In de tweede helft van de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw waren Riesling-wijnen vaak exclusiever dan de duurste Franse rode wijnen. De riesling rijpt vrij laat, rond eind september begin oktober. De langzame rijping komt de kwaliteit ten goede. De druif heeft een hoog natuurlijk suikergehalte, maar de smaak kan variëren van knisperend fris tot geparfumeerd zoet. De hoge zuurgraad in een goede balans met de florale aroma's en suikers zorgen voor een elegante wijn. Rieslings hebben een vrij laag alcoholpercentage. Ze kunnen gemakkelijk lang bewaard worden en blijven dan zeer goed van smaak. Duitsland is onlosmakelijk verbonden met de Riesling maar ook uit Australië komen Riesling-wijnen die zeer de moeite waard zijn.

Kleur: goudkleurig
Geur: abrikoos, appel, bloemen, citroen, grapefruit, honing, limoen, perzik, mineraal, petroleum
Smaak: appel, citroen, perzik, honing

De riesling wordt veel gebruikt in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, de VS en Australië.

De riesling komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig
 • Wit: droog, verfijnd & complex

Sauvignon Blanc

De sauvignon blanc is één van de meest populaire witte druiven ter wereld. De druif komt oorspronkelijk uit de Bordeaux in Frankrijk, maar wordt vooral veel in de Loire verbouwd. Wijnen uit die streek, zoals de droge Sancerre en Pouilly-Fumé, zijn elegant en heerlijk fris van smaak. Sauvignon Blanc uit de Bordeaux is iets voller en rijker. Typerend voor iedere Sauvignon Blanc is de groene, zure smaak en een hint van tropisch fruit. De meeste wijnen zijn bedoeld om jong te drinken, hoewel sommige wijnen één à twee jaar kunnen blijven liggen. De sauvignon blanc wordt in de 'Nieuwe Wereld' ook vaak geblend met de sémillon. Maar ook de zoete wijn Sauternes uit frankrijk is een blend van deze twee druiven.

Kleur: van transparant tot licht goudgeel
Geur: tropisch fruit, citrusfruit, asperges, gras, kruisbessen, mineralig
Smaak: groene appels, asperges, grapefruit

De sauvignon blanc wordt veel gebruikt in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, de VS (Californië) en Chili.

Deze druif is in andere landen ook wel bekend als:

 • Frankrijk: blanc fumé
 • Frankrijk: fumé blanc
 • VS: fumé blanc

De sauvignon blanc komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig
 • Wit: droog, verfijnd & complex

Sémillon

De sémillon is een witte druif die wereldwijd op grote schaal wordt aangeplant. Oorsponkelijk komt deze druif uit de Bordeaux. Vooral in dit gebied doen de sémillon-druiven het uitstekend: ze maken prachtige fijne wijnen die goed kunnen rijpen. Ook de beroemde dessertwijn uit Sauternes wordt onder andere gemaakt van deze bijzondere druif. De sémillon heeft een hoog alcoholgehalte en weinig zuren. In combinatie met de sauvignon blanc vormt de sémillon mooie droge wijnen. De sémillon heeft de eigenschap om lang te kunnen rijpen op eiken vaten. De wijn ontwikkelt dan een prachtig volle smaak.

Kleur: citrus
Geur: abrikoos, ananas, bloemen, honing, perzik, rozijnen, sinaasappel
Smaak: abrikoos, mango en perzik

De sémillon wordt veel gebruikt in Frankrijk, Australië, Zuid Afrika, Argentinië, Chili en Nieuw-Zeeland.

De sémillon komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, vol & rond
 • Wit: lichtzoet en zoet

Trebbiano

De trebbiano is een eeuwenoude druif die al bekend was bij de Romeinen. Tegenwoordig is het de meest geteelde witte druif in Italië en Frankrijk. In dat laatste land staat hij bekend als de ugni blanc. Zijn populariteit dankt de trebbiano aan de hoge opbrengst per hectare: het is het meest productieve druivenras dat er is. Bovendien past de wijnrank zich gemakkelijk aan wisselende geografische en klimatologische omstandigheden aan. De vruchten zelf hebben relatief weinig smaak en aroma. Wijnen op basis van alleen de trebbiano zijn dan ook meestal geen succes. Door zijn hoge zuurgraad is hij wel goed geschikt om kracht en structuur te geven aan wijnblends. De trebbiano is daarnaast bekend als grondstof voor cognac en (Mexicaanse) brandewijn.

Kleur: helder groen, geelgroen, roze
Geur: bloesem, citrusvruchten, groene appel
Smaak: citrus, noten

De trebbiano wordt veel gebruikt in Italië en Frankrijk. Hij komt ook voor in Portugal, Latijns-Amerika, Griekenland en Bulgarije. Deze druif is ook wel bekend als:

 • Frankrijk: ugni blanc, saint-emilion
 • Italië (Umbrië): procanico

De trebbiano komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig

Verdejo

De verdejo (blanco) - spreek uit: berdègo - is een verfijnde witte druif die veel in de Spaanse streek Rueda wordt verbouwd. In dit wijngebied is de groenblauwe bloesem van de verdejo-wijnranken in het voorjaar zelfs een toeristische trekpleister. De druiven, die verwant zijn aan de Portugese verdelho, worden in Rueda voor zonsopgang geoogst. Daarna wordt er een gas overheen geblazen dat niet reageert met zuurstof en zo de vruchten afschermt. De verdejo levert meestal aromatische witte wijnen met een heel breed smaakpalet, van kruidig tot honing en noten. De druif wordt ook vaak met goede resultaten gemengd met de - zuurdere - sauvignon blanc.

Kleur: goudgeel
Geur: kruiden, specerijen, citrusvruchten, peer
Smaak: laurier, noten, citrusvruchten, honing, anijs, kruisbessen

De verdejo wordt veel gebruikt in Spanje. Deze druif is ook wel bekend als:

 • Spanje: verdejo palido

De verdejo komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig

Verdicchio

Van het druivenras verdicchio worden twee klassieke Italiaanse witte DOC-wijnen gemaakt: Verdicchio dei Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica. Beide worden geproduceerd in Marchese in Midden-Italië, waar de verdicchio al vanaf de 14e eeuw wordt verbouwd. De wijnrank van deze druif gedijt goed op zanderige, losse grond met veel kalk en vruchtbare fossiele afzettingen uit de zee. De vrucht heeft een subtiel aroma en een hoog zuurgehalte. Vroeger werd de verdicchio met de schil gefermenteerd en daarna nog een keer gegist met het concentraat van gedroogde exemplaren. Tegenwoordig ondergaat de druif echter een standaard vinificatieproces. Dat levert meestal uitgebalanceerde witte wijnen op met een goudgele kleur en accenten van citrusvruchten. De verdicchio komt ook goed tot zijn recht in mousserende wijnen.

Kleur: helder groen
Geur: bloesem, citrusvruchten
Smaak: citrusvruchten, limoen, (bittere) amandelen

De verdicchio wordt veel gebruikt in Italië. Deze druif is ook wel bekend als:

 • Italië: verdone, verdeca, marchigiano, uva marana
 • Noord-Italië: trebbiano di soave
 • West-Italië: trebbiano di lugana

De verdicchio komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig

Viognier

De viognier is een witte druif die de laatste jaren wereldwijd in opkomst is. De oorsprong van dit druivenras is niet met zekerheid vast te stellen. Experts denken dat de viognier door de Romeinen naar het Rhônedal is gebracht. Tot voor kort was deze druif vooral aangeplant in de Noordelijke Rhône (Condrieu), maar inmiddels is de druif ook te vinden in de Languedoc, Californië, Australië en Zuid-Afrika. De viognier is een lastig te telen druivenras. Op een arme, kalkrijke bodem met ijzer heeft de druif veel tijd nodig om volledig te rijpen. De viognier heeft meestal een uitgesproken karakter met een flinke dosis alcohol en weinig zuren en laat zich goed blenden met de syrah. De wijnen zijn delicaat, geparfumeerd, rond met veel fruit.

Kleur: goudgeel
Geur: abrikoos, perzik, bloemen, citroen, kamperfoelie, mango, peer
Smaak: abrikoos, perzik, citroen

De viognier wordt veel gebruikt in Frankrijk, de VS, Australië, Zuid-Afrika.

De viognier komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Wit: droog, fris & fruitig
 • Wit: droog, vol & rond

Xarel-lo

De xarel-lo is een van de drie druivenrassen die gebruikt wordt voor Cava, de sprankelende zoete wijn uit Spanje. De andere gebruikte rassen zijn de parellada en de macabeo. De kleine xarel-lo groeit snel en weelderig, maar omdat hij al vroeg bloeit is de wijnrank gevoelig voor schade door (nacht)vorst in de lente. De opbrengst is ook aan de lage kant. De druif heeft echter veel smaak en wordt daarom dankbaar gebruikt om Cava-wijn de nodige structuur te geven. Er worden ook wel stille wijnen gemaakt van de xarel-lo. Die hebben vaak een hoog zuurgehalte en een aroma van abrikozen, citrusvruchten en gedroogd fruit.

Kleur: zachtgroen
Geur: abrikoos
Smaak: citrusvruchten, gedroogd fruit

De xarel-lo wordt verbouwd in Spanje. Deze druif is ook wel bekend als:

 • Spanje: pansà blanca

De xarel-lo komt als volgt voor in de wijnwijzer:

 • Mousserend: droog
 • Mousserend: lichtzoet

Mijn AH Wijndomein

Mijn Winkelwagen

 
Totaalbedrag € 0,00

Bestellen

Met 750 Air Miles 7.50 korting op uw wijnbestelling. Klik hier om direct te verzilveren.

Tip!

Witte wijn wordt kouder geschonker dan rode wijn maar wat is de juiste temperatuur? En hoe kan ik een wijn het beste bewaren? Ga naar Bewaren en Serveren voor de juiste aanwijzingen.